Plánujete nákup výčepního zařízení Lindr a nevíte si rady s jeho výběrem? Zde najdete stručný návod, jaké zařízení zvolit, na co si dát při výběru pozor, co vše budete muset ještě přikoupit a hlavně, jak se o výčepní zařízení postarat, aby Vám vydrželo a posloužilo dlouhá léta.
Podle čeho vybrat výčepní zařízení
Při výběru výčepního zařízení berte v potaz to, kde budete chlazení používat – jestli pouze doma pro osobní potřebu, na společenských akcích, v baru nebo hospodě. Dále si rozmyslete, kolik litrů piv potřebujete za jednu hodinu vychladit. Podle těchto parametrů bude výběr vhodného výčepního zařízení o dost snazší.
Jaké chlazení zvolit
Pokud jste zjistili, že Vám postačí výčepní zařízení pouze pro domácí potřebu a menší oslavy či akce, doporučujeme pořídit zařízení s kontaktním chlazením. Není nikterak náročné na údržbu ani obsluhu a pivo rychle vychladí. Do restaurací, barů a náročnějších provozů, kde pivo poteče proudem, je lépe sáhnout po zařízení, které je chlazeno vodou.
S kompresorem nebo bez
Při výběru pozorně čtěte popis, který je u zboží uveden! Některá chlazení jsou nabízena již s vestavěným kompresorem a některá bez něho. Poznáte to tak, že v názvu je obsaženo písmenko K, které značí, že chlazení má kompresor vestavěný a není třeba ho dokupovat nebo tlakovat jiným způsobem. Největší výhodou je jednoduchost použití. Jedná se například o: Lindr PYGMY 25/K (k vychlazení nápoje dojde zhruba po 2-4 min. od zapnutí) nebo Lindr PYGMY 20/K výčepní zařízení.
Jaký má mít výčepní zařízení výkon
Chladící výkon nám říká, kolik litrů piva je výčepní zařízení schopno ochladit za 1 hodinu o 10 až 15°C (záleží na typu chlazení). Hlavním kritériem pro tento výběr je, pro kolik lidí budete nápoje čepovat.
Vždy je lepší vybrat takové zařízení, kde bude výkon odpovídat plánovanému využití. Budete čepovat ideálně vychlazené nápoje a nezaplatíte zbytečně peníze navíc za nesprávné chlazení a velkou spotřebu energií.
Jak pečovat o výčepní zařízení
Jako o veškeré zboží, tak i o výčepní zařízení je nutné se starat. Pivní vedení, kohouty, naražeče... Tam všude se usazují škodlivé mikroorganismy, které snižují kvalitu nápoje a můžou mít za následek i zhoršenou chuť čepovaných nápojů.
Proto je nutné chlazení v pravidelných intervalech čistit neboli sanitovat – k tomu slouží již kompletované sanitační sady, které obsahují vše pro důkladné vyčištění výčepního zařízení. Sanitaci provádějte vždy podle instrukcí výrobce!
klasického nerezového vzhledu můžete sáhnout i po černém, eletantním provedení nebo například po zpracování v dubovém dřevu, jakožto luxusním pivní chlazení, které se stane ozdobou každé chaty nebo domácí pergoly.
Pivních chlazení nejenom pro pivo
Stále více populární je výčepní zařízení i pro vinaře. Díky nastavení teploty mají stálý výdej chlazeného vína. Ocení to samozřejmě i stáčírny vína, které tak zákazníkovi prodají již chlazené stačené víno. Vinná kultura prodeje je na vzestupu.
Příslušenství k výčepnímu zařízení
Abyste mohli výčepní zařízení používat, bude nutné ho doplnit o potřebné příslušenství. Většina chlazení má již v balení obsaženo to nejdůležitější: okapní misku, výčepní kohout a propojovací sadu. K dokoupení se tak nabízí: pivní naražeč, sanitační adaptér a v neposlední řadě i sanitační sada pro péči o Vaše chlazení.